Mekke-i Mükerrem'in Harem Kılınması
Mekke-i Mükerrem'in Harem Kılınması
Allahu Teala Mekke-yi Mükerreme'yi semavatı ve arzı yarattığı andan kıyamete kadar harem kılmıştır.
Bu belde güvenli bölgedir. Bu bölgede kan dökülme av avlanmaz, bu bölgenin ağacı kesilmez.
İbni Abbas (ra) anlatıyor: "Resulullah (sav) Mekke'nin fethi günü buyurdular ki: Allah bu beldeyi semavat ve arzı yarattığı zaman harem kıldı. Bu bölge kıyamete kadar Allah tarafından harem kılınmıştır. Benden önce orada öldürmek kimseye helål olmadı. Bana da günün bir müddetinde helâl kılındı. Ayrıca onun dikeni koparılmaz, av hayvanı ürkütülmez, buluntusu da alınmaz. Ancak ilan edip sahibini aramak için alınabilir. Mekke'nin otu da biçilmez."
Allah (cc) İbrahim (as)'ın diliyle Mekke-yi Mükerreme'nin harem olduğunu belirtmiştir. Bir hadisi şerifte Peygamber Efendimiz (sav) şöyle buyurmuştur: "İbrahim (as) Mekke-yi Mükerreme'yi harem kıldı ve halkına dua etti. Hz. İbrahim'in Mekke-yi Mükerreme'yi harem kıldığı gibi ben de Medine-yi Münevvere'yi haram kıldım." (Müslim)
Cibril-i Emin Allah'ın emriyle İbrahim (as)'a gelerek harem sınırlarını göstermiş ve yerlerini belirtmiştir. Peygamber Efendimiz (sav) Mekke'nin fethinden sonra Temin bin Esyed El Ceza'yı göndererek (bu sınırları) yeniletmiştir. Değişik dönemlerde ihtiyaca binaen yetkililer tarafından yenileme devam etmiştir. Harem sınırlarını gösteren işaretlerin sayıları yaklaşık bin tanedir. Mekke'nin harem sınırı yaklaşık 127 km; alanı ise 300-550 km'dir.
Mescidin, harem ile haram sınırları arasındaki yerlere uzaklığı yeni yollara göre şu şekildedir:
1-Medine-yi Münevvere yolundan Tenim 6.5 km
2-Cidde yolundan -yani otobandan- 22 km
3-Yeni Leys yolundan 17 km
4-Taif Sel yolundan 12.85 km
5-Taif Huda yolundan 15.5 km