Kabe'nin Yapılısı
Kabe'nin Yapılısı
KÂBE'NİN İNŞASI
Bazı tarihi kaynaklar, Kabe'yi ilk inşa edenlerin melekler Bazğunu veya Adem (as) tarafından yapıldığını ve yeryüzü yaratılmadan bin sene önce yaratıldığını sonra da yeryüzünün yaratının altından genişlediğini zikretmiştir. Yine bazı kaynaklara göre şerefli Kâbe birçok defa inşa edilmiştir. Ancak bunlardan beş tanesi sabittir. Bu inşalar İbrahim (as), İsmail (as), Kureyş, Abdullah bin Zübeyr, Hac bin Yusuf Sekafi, Sultan Murat Han inşalarıdır.
HZ. İBRAHİM VE HZ. İSMAİL'İN İNŞASI
Allah'ın (cc) emriyle İbrahim (as) Kâbe'yi inşa etmiştir. İbrahim (as) inşası taştandır. Yapının yüksekliği 9 zira(4.5 m)dır. Doğu tarafından uzunluğu 32 zira (16 m), batı tarafından 31 zira (15.5 m), güney tarafından 20 zira (10 m), kuzey tarafından 22 zira (11 m)dır. Tavansız olarak yapılmıştır. İbrahim (as) Kâbe'ye yerden açık iki kapı açmıştır. İsmail(as) koyunları bağlaması için Kâbe'nin kuzeyine çardak yapmıştır. Burası "Hicr" olarak da bilinir. Cibril (as) Hacer'ül Evsed'i İbrahim (as)'a getirmiş, o da bu taşı yerine koymuştur.
KUREYŞ'İN İNŞASI
Tarih kitaplarının belirttiğine göre Mekke viabasan sel sulan Ta Mescid-i Kabe'nin hasar görmesine sebep olmuş, bütün örtüleri yanan Kabedin çatlayan duvarları dae simsiyabvemuştur. Kureyşiller bu durumdan çekinerek: Kabe'nin acıgüvenliğinin sağlanması bitiyacını da ortaya koyarak Kabedici (saviniden yapma karan ihtiyacı Bu olay Peygamber efendimiz (sav)in gelmesinden 5 yil önce gerçekleşmiştir.
Kureyş'in aldığı karar neticesindayacaktır. Bunun zemiz Kureyşınayan kazanç koyulamayacaktır. Bunun üzerine Hich halalındaki eski temeli dışarıda bırakıp, duvan biraz içerden Lærkerek, etrafını daraltarak Kabevakara verdiler. ziralık (3 m) alanı, bu alanın Kâbe'den olduğunun bilinebilmesi ve insanların tavaf yapabilmeleri için eski temel üzerinden göğüs hizasında yarım daire şeklinde bir duvarla çevirdiler ve Kabe'de bizzı yeni değişiklikler yaptılar. Kureyşliler Kabe'nin 9 zira olan yüksekliğini 9 zira daha artırarak 18 zira yaptılar. Tavanı olmayan Kâbe'ye tavan ilave ederek; Kâbe'nin suyunun akması için bir de tahta oluk ilave ettiler. Ayrıca batı tarafındaki kapı kapatılarak, doğu tarafındaki kapı yerden yukarı kaldırılmıştır.
Allah Resulü (sav) Kâbe'nin yapımında Kureyşlilere iştirak etmiş ve Kâbe'nin yapımında bizzat bulunmuştur. Yapım bittikten sonra Hacer'ül Esved'in yerine konması hususundaki tartışmalar kabileler arasında kızılca kıyametin kopmasına sebep olmuştur. Her kabile bu hususa kendini diğer kabilelerden daha lâyık görüyordu. Tüm kabileler bu işi üstlenip bu şerefe kavuşmayı istiyordu. İş kızıştı, tartışma ve müzakere son derece sertleşti. Öyle ki birbirleriyle vuruşacaklarına dair yemin bile ettiler. Uzun tartışmalardan sonra Kâbe'nin kapısından ilk girecek kişinin hakem tayin edilmesi kabul edildi. Artık bütün gözler bu kapıdan girecek kişinin üzerindeydi. Evet, kapıdan giren kişi Peygamber Efendimizdi. Efendimiz, bir bez serip ortasına Hacer'ül Esved'i koydu; sonra da kavim ve kabile liderlerini çağırarak hepsine bu bezin bir ucundan tutmalarını teklif etti. Ardından Hacer'ül Esved'i yerine bizzat kendisi yerleştirdi. Böylece Allah Resulü (sav) isabetli kararıyla kabileler arasında büyük bir çatışmayı önlemiş oldu.
ABDULLAH BİN ZÜBEYR'İN (RA) İNŞASI
Yezid bin Muaviye Şam'dan hicri (64-68) yıllarında Husayn bin Nümeyi komutasında Abdullah bin Zübeyri öldürmek için bir ordu gönderdi. Mekke kuşatması esnasında çıkan yangında Kâbe zarar görmüş, kurulan mancınıklardan atılan taşlardan hasar gören duvarları zayıflamıştı. Kuşatmadan 27 gün sonra Yezid vefat etmiş, ordu Mekke'ye girmeden geri dönmüştü. Abdullah bin Zübeyr Mekke'de işler yolunda gidince Resullah (sav) Efendimizin temenni ettiği gibi, Kâbe'yi Hz İbrahim (as)'ın temelleri üzerine yapmaya karar verdi. Çünkü o, halası Hz. Ayşe (ra)'dan Resulullah (sav)'in şöyle dediğini işitmişti: "Ya Ayşe! Kavminin cahiliye zamanındaki davranışlarına dönmeyeceğini bilsem; Kâbe'nin yıkılmasını emreder, ondan eksiltileni tamamlar, onu yere bitiştirir, doğudan ve batıdan birer kapı açar, Kâbe'yi Hz.İbrahim (as) temelleri üzerine oturturdum."
HACCAC BİN YUSUF İNŞASI
Abdullah bin Zübeyr (ra) dönemindeki Kâbe, yeni şeklini uzun süre muhafaza edemedi. Abdulmelik bin Mervan, Haccac bin Yusuf komutasında Mekke'ye büyük bir ordu gönderdi. Haccac, Mekke'yi kuşatıp Abdullah bin Zübeyr (ra)'ı katletti.
Emevi Halifesine yazmış olduğu mektubunda İbni Zübeyr, Kâbe'ye ondan olmayan kısımlar ilave etti. Emevi Halifesi Haccac, izin vererek, Kâbe'yi Kureyş dönemindeki haline getirmesini istedi. Yıkım emrini alan Haccac (Hicri: 74, Miladi: 693) batı tarafındaki kapıyı kapatıp doğu tarafındaki kapıyı yükseltti. Kuzey tarafındaki duvarı, Hicr tarafına doğru (6 zira) çıkardı. Yüksekliğinde herhangi bir değişiklik yapmadı.
Bazı rivayetlerin belirttiğine göre Abdulmelik bin Mervan, Abdullah bin Zübeyr'in teyzesi Hz Aişe validemizden duyduğu bir hadis-i şerife itimat ederek Kâbe'deki değişiklikleri buna göre yaptığını öğrenince Haccac'a değişiklik için vermiş olduğu izne pişman olmuştur.
OSMANLI SULTANI MURAT HAN'IN İNŞASI
Osmanlı sultanı Murat Han döneminde Kâbe'nin sel ve aşırı yağmurdan zarar görmesinden sonra Kâbe'nin yapımını emretti. (1040H-1630M) Bu yapı, günümüze kalan şekildir.
Değişik dönemlerde halifeler, sultanlar ve emirler gerekli yenileme çalışmalarını yapmışlardır.
Kral Fahd bin Abdülaziz hicri 1417 yılında Kâbe'de geniş onarım ve yenileme emrini vererek temelleri kuvvetlendirmiş, dış duvarları cilâyla kaplatıp parlatmış, duvarlar arasındaki açıklar kapatılmış ve Kâbe'nin tavanı yeni iki tavanla değiştirilmiştir.